Yeasayer

[deze recensie van het geniale Yeasayer—hun latere “Fragrant World” uit 2012 is een all-time-favourite—verscheen eerder in 2010 op Neergeslagen Ogen]

r-2142584-1284307537-jpeg

YEASAYER – Odd Blood [cd/lp Mute]

Yeasayer had het in zich. Het debuut, “All Hour Cymbals”, was enerzijds een instantiatie van het Brooklyn Psychedelic Pop fenomeen, met z’n wortels in de Amerikaanse indie. Anderzijds zat er al iets onindie-s aan: het had soul. Dat komt nu op “Odd Blood”, op de beste nummers “Ambling Alp”, “O.N.E.”, “Love me Girl”, en “Rome”, beter naar voren, zonder dat het pastiche of namaak is (geen Otis Redding of Stevie Wonder manoeuvres graag!).

Dit is Big Pop, zoals we dat kennen uit de vroege jaren tachtig Noordengelse scene, zonder dat het naäperij is: het voortreffelijke ABC en ja, Duran Duran (in tegenstelling tot wat de cognoscenti van nu beweren—Wire scribent Joe Muggs cum suis—is daar niet zó veel mis mee); en zelfs dramatiek à la Simple Minds en Big Country, minus de faux-keltische referentie, kan je er met een beetje goede wil in herkennen. Ongewoon Engels dus, deze nieuwe van Yeasayer. En dat maakt het verschil met medereizigers zoals Animal Collective, late Gang Gang Dance en MGMT. Behalve dat Animal Collective de Beach Boys refereren en zeker niet voornoemd Duran Duran—een majeure en welkome act van épater le bourgeois van de kant van Yeasayer, als je het mij vraagt (want waarom altijd zo braaf Brian Wilson bewieroken, die mijns inziens het ook aflegt tegen broer Dennis?)—is de Yeasayer sound volledig synthetisch en gesynthetiseerd—geïntegreerde geluiden die het geheel constitueren, waarbij geen enkel deel van het volle geluidsspectrum arbitrair klinkt; dit is citeren uit de canon zonder dat het als citeren klinkt.

In het synthetische benaderen ze, met digitale technologie, de subliem clunky production values van de beste MOR plaat van de jaren 80: het vaak verguisde E.S.P. van de Bee Gees. Zelfs de falsetto vocalen van Barry Gibb worden hier gerefereerd door Chris Keating, ofschoon het hem aan techniek volstrekt ontbreekt. Natuurlijk, Yeasayer stijgt ver uit boven de Bee Gees in muzikale zin. Yeasayer’s Odd Blood is Serieuze Pop in extremis zonder cheeky of tongue-in-cheek te zijn maar ook zonder te hooggespannen ambitie of pseudo-eruditie, en daar hebben we lang op moeten wachten …. sinds de jaren tachtig in feite. Definitief een van de bepalende platen van het nieuwe decennium!