JFK—Weapon Design

JFK — Weapon Design (Fourth Dimension, LP)

Na de onslaught van de Nganga 12″ van vorig jaar—dat een afwisseling van keiharde industrial en onheilspellende noisy soundscapes (met het nummer Zarathustra als een hoogtepunt) liet horen—is JFK—de hobby one-man show van Anthony DiFranco, van het vermaarde power electronics gezelschap Ramleh, en ooit de bassist van Skullflower (o.a. op classic IIIrd Gatekeeper uit 1992)—terug met een longplayer, Weapon Design. Goeie titel dat. Volgens DiFranco is dit de eerste volledig electronische JFK-plaat, dus als je denkt extreem gitaargeluid waar te nemen komt dat dus gewoon uit een synthesizer (niet computer!). Synths en drum machines. Vergeleken met JFK (en het andere solo DiFranco-project uit de jaren negentig, Ax) is Godflesh voor watjes.

Track 2 laat goed horen wat power electronics is: brute kracht, staccato ritme, schrille treble-geluiden. Onaflatende noise voor je dagelijkse jouissance. En DiFranco weet over de lengte van de plaat grote variatie te creëren, Nameless en Pseudo Erotics zijn namelijk relatief bedeesde drone nummers op een spaarzame beat tracking. En anders dan de meeste power electronics is de geluidsmuur op Weapon Design niet helemaal dichtgetimmerd; dat komt grotendeels ook door het contrast dat DiFranco configureert tussen de synth soundscapes en de klappen uit de drummachine, vergelijkbaar met hoe Yellow Swans in de jaren nul stuwende noise disco produceerde op meesterlijke platen zoals Bring the Neon War Home en vooral Psychic Secession.

In afwachting van een nieuwe Ramleh power electronics album (de laatste was Valediction, een meesterwerk, en dateert alweer van 9 jaar terug), voldoet Weapon Design uitstekend. Goed dat DiFranco’s tiener-hobbyproject (hij bracht gedurende de jaren tachtig singles, cassettes e.d. uit, naast zijn werk in Ramleh) nu volledig, en professioneel, terug lijkt te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s