30+ Remasters, reissues, box sets en special editions 2018 (updated 21-12)

 

De remaster- en archiveringsindustrie gaat gestaag verder. Men kan natuurlijk veel, en terecht, kritiek leveren op deze trend, en er wordt ongetwijfeld veel materiaal heruitgebracht dat eigenlijk gewoon in de prullenbak van de geschiedenis had kunnen blijven. Ook het uitbrengen van zulke idiote box sets als de Locked ‘N’ Loaded editie van Guns ‘N’ Roses‘ Appetite for Destruction—een plaat waarvan de hits destijds, in de zomer en herfst na mijn eindexamen, ahw door mijn strot zijn geduwd—is volstrekt overbodig, zelfs voor een fan van Guns ‘N’ Roses (en daar reken ik mezelf niet toe, hoewel het natuurlijk allemaal wel grappig vertier was).

Anderzijds is er ook iets voor te zeggen dat vergeten juweeltjes eindelijk weer eens verkrijgbaar zijn—zoals de hit-comp uit 1972 van the Beach Boys, Endless Summer, die al het beste uit de pre-Pet Sounds periode verzamelt, en lang niet op cd verkrijgbaar is geweest (ik had ‘m nog niet). Ook miste ik nog Lucky Jim van favoriet The Gun Club en is de nieuwe remaster van Mother Juno beduidend beter dan die jaren terug op Sympathy for the Record Industry uitkwam (die geplaagd wordt door loudness issues; ik hoop ooit nog eens mijn totaal gescratchte LP door een cleanere originele LP te kunnen vervangen).

Dit jaar heb ik een aantal remasters uit voorbije jaren aangeschaft (de beste daaronder wel een plaat van San Fran punks Crime die al hun belangrijke tracks verzamelt), en de remasters die dit jaar uitkwamen, binnen de perken gehouden. Aan Recordstore Day-heruitgaven doe ik niet—die zijn in de meeste gevallen van dubieuze kwaliteit, zowel geluidstechnisch als qua muzikaal materiaal (vanzelfsprekend niet allemaal!); wel moest ik natuurlijk Yung Wu hebben: de hieronder genoemde cd is de dit jaar uitgebrachte digitale versie van de LP die op Recordstore Day vorig jaar uitkwam.

Ik houd ’t voor de rest van het jaar voor gezien wat betreft de aanschaf van remasters (Ut’s Early Live Life uitgezonderd, die ik wel op oorspronkelijke LP heb, maar de nieuwe cd bevat een extra live-opname, en een vinyl-heruitgave van het magistrale debuut van O Yuki Conjugate uit 1984). Het is mooi zo. Die Schachtel’s Roland Kayn LP box had ik wellicht moeten aanschaffen, maar dan had ik ook die niet meer verkrijgbare 16cd box van Frozen Reeds van vorig jaar moeten aanschaffen, maar heb ik überhaupt wel de tijd en het geduld om daarnaar te gaan luisteren? Grootste misser (in de zin dat ik ‘m gemist heb) is wel de Pica Disk-uitgave van archiefwerk van het Nieuwzeelandse Omit. Volledig uitverkocht. Omitted indeed. Damn.


Dit nu zijn de 30+ Remasters/reissues/box sets uit 2018 die mijn voorkeur genoten—in willekeurige volgorde, ofschoon de eerste, van Gruppo di Improvvisazione en op de valreep van 2017 uitgebracht, toch wel het prijsnummer is, met name ook door de wijze waarop Die Schachtel dit heeft uitgegeven:

GRUPPO DI IMPROVVISAZIONE NUOVA CONSONANZA (5xLP + 5xcd + DVD houten box)

INTERNATIONAL HARVESTER Remains (box 5xLP)

BRIAN ENO — Music for Installations (6xcd box)

VAINQUEUR — Reductions 1995-1997 (3xLP)


WIRE — 154 (LP + 3xcd book)

WIREPink Flag (LP)

WIREChairs Missing (LP)

MILES DAVISBitches Brew (Japanse import dubbel-SACD remaster van oorspronkelijke quadrophonic tapes)

DEREK BAILEY & JAMIE MUIRDart Drug (LP)

REMKO SCHAMachine Guitars (LP)

MAGAZINE — Real Life (LP)

MY BLOODY VALENTINE — Loveless / Isn’t Anything vinyl remasters (die Doors is 1 van de zes SACD remasters, aantal jaren terug uitgebracht maar pas dit jaar aangeschaft—mijn eerste echte kennismaking met the Doors, ofschoon ik dat debuut ooit ook op cd had)

ERIC DOLPHY — Out There (Analogue Productions SACD)

ERIC DOLPHYAt the Five Spot (Analogue Productions SACD)

JIMI HENDRIX Axis Bold As Love (Analogue Productions SACD; stereo + mono)

GENE CLARK White Light (Intervention Records SACD)

THIS HEATRepeat/Metal (LP)

BEACH BOYS Endless Summer (Japan import special edition cd)

YUNG WU Shore Leave (cd)

THROBBING GRISTLEHeathen Earth (cd)

THROBBING GRISTLEJourney Through a Body (cd)

SUPERTRAMP Breakfast in America (Mobile Fidelity SACD)

THE GUN CLUBMother Juno (cd)

THE GUN CLUBLucky Jim (cd)

BURNT FRIEDMANAnthology 1980–2017 (cd)

PETER BRÖTZMANN OCTETMachine Gun (+Alternate Takes)

B12 — Time Tourist (2xlp)

LINDSEY BUCKINGHAMSolo Anthology (3cd)

UT — Early Live Life (cd: extra concertopname)

BOB DYLAN — More Blood, More Tracks (cd)

LUIGI NONO — Non consumiamo Marx. Musica-Manifesto Numero 1 (LP+cd Box set)

O YUKI CONJUGATE — Scene in Marriage (LP)

BEATLESthe Beatles (3xcd; White Album + Esher Demos)

SHE SPREAD SORROW — Mine (cd + bonus tracks)

RANGERS — Europe on TV (2xcassette)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s