Onbeminde Meesterwerken (II): Surgery—Shimmer

In een reeks recensies wil ik platen bespreken die niet behoren tot die platen die algemeen beschouwd worden als een artistiek succes. Dat kunnen platen van bekende bands zijn die als hun minste gelden dan wel platen van relatief onbekend gebleven bands. Het gaat in alle gevallen om platen die mijns inziens onterecht afgekraakt zijn of onder de radar bleven. Platen die in ieder geval de revue zullen passeren zijn In A Foreign Town van Peter Hammill, Das Damen‘s Jupiter Eye, Lost Nation Road van Craw, Tar Babies Honey Bubble en de twee platen van Ritual Tension. Vorige keer besprak ik Slo•Blo van Cell. Nu is het de beurt aan Surgery‘s Shimmer.


The Party Band for Folks Too Cool to Party

Surgery, de AmRep-band die met hun laatste LP Shimmer op major Atlantic uitkwamen, is de ROCK-band waar noiserock-fans zich niet voor hoeven schamen. Niemand minder dan Kim Gordon had ervoor gezorgd dat hun uitstekende voorgaande Trim-EP de aandacht van de suits trok.

Sean McDonnell, de zanger-gitarist, klinkt als een vuilbekkende twiststoker. D’r gaat, vooral live, een enorme dreiging van de smalende McDonnell uit, samen met een retestrakke ritmesectie (zie de videootjes helemaal onderaan). De meppen van John Leamy zijn als onophoudelijke stompen in je romp. Maar er is absoluut iets swingend aan de drum & bass tandem. De muziek van Surgery kenmerkt zich door een jakkerende stijl die elementen aan de blues als ook 80s hardcore ontleent. Het ragt alle kanten op. En het is LUID; ze zaten niet voor niets op Amphetamine Reptile. Label head honcho Tom Hazelmeyer was een persoonlijke vriend van McDonnell.

De platen op Amphetamine Reptile zijn het rauwst. Op Shimmer is duidelijk een hoger studiobudget hoorbaar. Maar de primaire ruigheid van hun sound blijft ook op Shimmer doorschijnen. Vuige rock die stukken grungier is dan grunge. Gooi die plichtmatige grunge- en alternative rock (yikes)-platen aan de kant en luister naar Surgery. Alles is goed.

Helaas overleed McDonnell niet lang na de release van Shimmer aan een asthma-aanval, gedeeltelijk veroorzaakt door te veel partyen. Too bad dat ik ze niet kende tijdens hun bestaan. Ik had dit zeker live willen meemaken. Een van de beste rockbands van de 90s, for sure.


Discografie (selectief)

  • Souleater 12″ (1989, Circuit)
  • Nationwide (1990, Amphetamine Reptile)
  • Little Debbie single (1992, Amphetamine Reptile)
  • Trim, 9th Ward High Roller (1993, Amphetamine Reptile)
  • Shimmer (1994, Atlantic)
Brazier
Surgery — Bob Dylan cover
‘L-7’ van Nationwide
‘Bronto’ van Nationwide
‘Maliblues’ van Nationwide

Action Candy verscheen eerst op de AmRep comp Dope-Guns-‘N-Fucking In The Streets Volume Three

Subpop comp 1992 “Smells Like Smoked Sausages”
BBC Peel Session 1992