De remasters, reissues & archief-releases van 2020 [updated 22/12]

Het is tot op zekere hoogte pathologisch om altijd maar weer re-releases aan te schaffen, maar iedere muziekliefhebber die ook verzamelaar is, weet dat de verleiding ook groot is om er toch in mee te gaan. Bovendien kun je zo platen die je ooit of nooit had, toch weer beluisteren zonder bij te dragen aan dat uitermate energieverspillende en -vervuilende streaming—een lame, maar moreel acceptabel excuus. Maar vaak is het gewoon een kwestie van dwangmatig dingen in multiple formats willen hebben, omdat het geluid opgepoetst/beter zou zijn, of omdat een nifty vinyl-editie wordt uitgebracht, of beter nog: een SACD remaster.

Wat SACDs betreft waren er wat mij betreft vier zes dit jaar die niet onaangeschaft konden blijven: net als voor Miles’s ‘Bitches Brew’ (zie de 2018-lijst van reissues) hebben de Japanners een 7″ style reboot gedaan van de quadrophonic masters van ‘Live-Evil’; Mobile Fidelity kwam met twee SACDs van de Grateful Dead, waarvan ik ‘Blues For Allah’ überhaupt nog niet op cd of LP had, en Intervention brachten Joe Jackson’s ‘Body & Soul’ op SACD uit, wat in eerste instantie onnodig leek, want die plaat was een zeer vroege DDD-opname uit ’84 en klonk al fantastisch; maar de SACD remaster is verbluffend en laat horen hoe goed cd kan klinken (warm en dynamisch). En een nieuwe Mofi van Harry Nilsson’s meesterwerk ‘Nilsson Schmilsson’, alsook de lang geleden aangekondigde en steeds maar weer uitgestelde remaster op stereo en mono van Jimi Hendrix’s ‘Are You Experienced?’ op Analogue Productions. Beide klinken erg goed op SACD.

Net als in voorgaande jaren (2018, 2019) dreigt de lijst met aanschaffen weer uit de klauwen te lopen. Vorig jaar kocht ik alleen al aan reissues 65 releases. Daarom is voor mij nu, 1 oktober, al de cut-off point voor dit jaar. Ik stop ermee (in ieder geval voor de rest van het jaar). Er staat nog 1 reissue ingepland voor mid-november, en die is al in bestelling: de enige Swans die ik nooit heb gekocht en lang altijd alleen in getapete vorm had, namelijk ‘Children of God’ uit 1987, die Michael Gira eindelijk opnieuw uitbrengt (samen met de live-cd uit die periode, ‘Feeling Good Now’). Mogelijkerwijs brengt Matador ook nog die anniversary reissue van Bailter Space’s ‘Wammo’ (op vinyl) uit (hoewel er opeens radiostilte rondom deze release is), maar echt nodig heb ik ‘m natuurlijk niet, want ik heb de good old cd vanzelfsprekend al. De gulzigheid moet een einde hebben, ook al omdat ik gewoonweg geen plaats meer heb. UPDATE: toch nog een aantal aangeschaft, zie Nachträge onderaan de lijst.

Dit jaar deed ik voor ’t eerst mee aan Recordstore Day: nrs 3, 18 en 20 zijn RSD releases. Ik kocht ook voor ’t eerst in mijn leven een aantal belangrijke The Cure-platen (op cd): daarvan werden ‘Faith’ en ‘Disintegration’ dit jaar in een jewel-box (‘Disintegration’ in zo’n ouderwetse fat jewel box, die je bijna niet meer ziet) heruitgebracht, maar omdat het dezelfde remasters betreft als die van respectievelijk 2005 en 2010 heb ik ze niet meegenomen in de lijst.

Hieronder de lijst met de re-releases en remasters uit 2020 die ik heb aangeschaft. Remasters en reissues voor klassiek zijn niet meegenomen (zie hier). Het spreekt vanzelf dat dit een heel persoonlijke lijst is. Heel veel reissues van platen die historisch gezien belangwekkend zijn, maar die ik zelf al in een oudere versie heb en niet heb aangeschaft, zijn niet meegenomen (bijv. Polvo, PJ Harvey, Brian Eno). Dat geldt ook voor platen die ik weliswaar zelf niet heb, maar ook weer niet zo goed vind om tot aanschaf over te gaan (bijv. Luomo’s ‘Vocalcity’ , en de Beat Happening en Richard & Linda Thompson box sets).

Ik zal deze keer een rangorde aanbrengen. De volgorde heeft niets te maken met hoe goed ik die platen vind, maar meer met hoe relatief ‘essentieel’ de reissues voor mij zijn—veel van de genoemde platen (#3, #17, ##20–30) heb ik al lang en breed op een oudere cd of zelfs LP, zoals in het geval van de Pole trilogie, dus hoe nodig zijn ze dan? In dat laatste geval is het gewoon handig om een cd-boxje te hebben. Cds draai je toch makkelijker dan LPs. En, granted, een Japanse SHM cd-reissue van de beide This Heat’s is alleen voor ultra-fans zoals ik bestemd, die alle versies willen hebben. Volstrekt onnodig, maar ik zweer je dat die Japanse versies beter klinken! Ramleh bevindt zich achteraan in de lijst, omdat dit een cd-reissue betreft van de LP-editie van vorig jaar, die ik kort na release in de dure import had gekocht niet wetende dat er ook een cd-versie aan zat te komen. En dan toch voor de handigheid ook maar die cd-heruitgave aangeschaft.

Niet genoemd, wel gewenst, is de debuut-cassette van ultra-favoriet Gate (aka Michael Morley) die op duur US import vinyl uitkwam. Het was me te gortig om die uit de VS te laten komen—met alle custom fees e.d. erbij zou het een te duur grapje worden voor wat eigenlijk gewoon een plak solide olie is.

Ten laatste, de genoemde reissue van Musica Elettronica Viva (nr. 10) is een fake. Jammer, want een essentiële plaat die in zijn originele vorm tweedehands nagenoeg niet (en als dan, heel duur) te krijgen is, en het vinyl klinkt op zich goed, maar bootleg is bootleg.


1. Masayuki Takayanagi New Direction UnitAxis/Another Revolvable Thing (Blank Forms Editions 2xcd / remastered)
2. UtIn Gut’s House (Out Records 2xLP + cd / remastered)
3. June of 44Tropics and Meridians (Quarterstick LP / RSD reissue)
4. Swans — Children of God + Feeling Good Now (Young God 2xLP + 2xcd / remastered) [nog niet verschenen]
5. Higher Intelligence AgencyColourform (Headphone 2xLP / Stefan Betke recut)
6. Pale SaintsThe Comforts of Madness (4AD 2xLP + 2xcd / remastered)
7. Hiroshi Yoshimura ‎— Green (Light in the Attic cd reissue)
8. Wire — 10:20 (Pink Flag archief reworkings cd)
9. Diamanda Galás — The Litanies of Satan (Intravenal Sound Operations cd / remastered)
10. MEVUnited Patchwork (Alternative Fox 2xLP bootleg)
11. Ariel Pink The Doldrums (Mexican Summer 2xLP)
12. Ariel Pink — House Arrest (Mexican Summer 2xLP)
13. Albert Ayler Trio1964 Prophecy Revisited (Ezz-thetics cd / remastered)
14. Grateful DeadBlues For Allah (Mobile Fidelity SACD DSD remaster)
15. Michael Rother — Solo II (Grönland 7xcd box / remastered)
16. Prong — Beg To Differ (Music on CD cd-reissue)
17. Peter Gabriel — Plays Live (Real World 2xLP, complete edition / remastered)
18. Pale SaintsMrs. Dolphin (4AD LP / RSD vinyl remaster)
19. Neil Young Homegrown (Reprise archive reissue cd)
20. June of 44 — Engine Takes to the Water (Quarterstick LP / RSD reissue)
21. Miles DavisLive-Evil (SONY Japan, 2xSACD DSD quad remaster)
22. Global Communication — Transmissions (Evolution 3xcd box / remastered)
23. PoleLP 1 2 3 (Mute 3xcd box / remastered)
24. Joe Jackson — Body & Soul (Intervention SACD remaster)
25. Grateful DeadFrom the Mars Hotel (Mobile Fidelity SACD DSD remaster)
26. Band of Susans — Here Comes Success (Replica Nova LP / remastered)
27. Caspar Brötzmann MassakerHome (Southern Lord 2xLP)
28. This Heats/t (Belle Antique Japan-only SHM cd reissue)
29. This Heat Deceit (Belle Antique Japan-only SHM cd reissue)
30. RamlehThe Great Unlearning (Fourth Dimension 2xcd reissue)

Nachträge

Christina Kubisch Italienische Stücke (Tochnit-Aleph cd)
Harry NilssonNilsson Schmilsson (Mobile Fidelity SACD)

Sissy Spacek — Harm 2 (Helicopter/Troniks cd)

Jimi HendrixAre You Experienced (Analogue Productions SACD)
v/aStrum & Thrum: The American Jangle Underground 1983–1987 (Captured Tracks 2xcd+book)
ØKiteet (Sähkö ARC cd)
Bill Orcutt & Michael MorleyElectric Guitar Duets (Palilalia lp)
Frank Bretschneider & Taylor DeupreeBalance (Keplar lp)